Brňané zahájili přípravu bez Doška, Dostálka a bez posil (Při dnešním zahájení letní přípravy fotbalistů 1. FC Brno se na Srbské objevil i reprezentant Mario Holek.)

09.06.2010 23:00

Brňané zahájili přípravu bez Doška, Dostálka a bez posil

Bez zraněného útočníka Tomáše Doška a Richarda Dostálka, který se vrátí až v úterý z dovolené, zahájili fotbalisté Brna přípravu na novou sezonu. Do části tréninku se dnes už zapojili po dlouhodobém zranění také Andrej Hodek, Lukáš Křeček a Marek Střeštík, jenž se vrátil z hostování v pražské Spartě. Nový trenér Brňanů Karel Večeřa, který vystřídal Miroslava Beránka, měl v přípravě zatím 24 hráčů.

7. 6. 2010 13:51 BRNO

První trénink po třítýdenní dovolené měl klasický scénář. Rozcvičení, bago ve čtyřech skupinách a na závěr hru na dvě branky. Do přípravy se zapojil i dlouhodobě zraněný obránce František Dřížďal, jenž však pouze běhal.

Plány před příští sezonou má kouč Večeřa jednoznačné. "Pro mě je podstatné, aby mužstvo získalo vnitřní sílu. V některých jarních zápasech mi tým připadal odevzdaný. Proto budeme pracovat na větší agresivitě," nastínil Večeřa nejbližší cíl.

Brňané skončili v uplynulém ročníku nejvyšší soutěže až na 11. místě, zatím ale podle vyjádření trenéra a současně sportovního ředitele klubu Večeři o posilách neuvažují. "Máme dvě mužstva dospělých, kde může hrát třicet fotbalistů. Přitom pod smlouvami je dvojnásobný počet fotbalistů. Napřed musíme naše přebytečné hráče udat z klubu ven a teprve potom získat posily. Nemá význam přivést další hráče, když nebudou mít uplatnění," tvrdí Večeřa.

Smlouvy v Brně končí třem brazilským fotbalistům, kteří se v klubu neuplatnili. Odejít by měli brankář Martin Lejsal, Róbert Szegedi, Martin Sus, Matijas Pejič a někteří další hráči. "Počítám se všemi, kteří jsou momentálně v přípravě. Bude záležet na každém, jak vezme příležitost do ruky," poznamenal Večeřa, jenž uvažuje o první korekci týmu před odjezdem na soustředění do Rakouska koncem června.

V domácím prostředí budou hráči ladit výkonnost do pátku, od neděle je čeká kondiční soustředění v Pozlovicích. Brňané už znají i soupeře na soustředění v rakouském Pibersteinu, kde se střetnou 29. června s Kapfenbergem, 1. července s Hajdukem Split a o den později s Koflachem.

 

Při dnešním zahájení letní přípravy fotbalistů 1. FC Brno se na Srbské objevil i reprezentant Mario Holek.

 

Nový kouč Karel Večeřa by jej jistě rád přivítal v kádru, ovšem třiadvacetiletý záložník bohužel za pár dní zamíří zpět do ukrajinského Dněpropetrovsku, kde má smlouvu do konce roku 2011.

Samotného tréninku prvního mužstva se dnes Holek nezúčastnil. V posledních dnech se připravuje s brněnskou juniorkou a koncem týdne by měl odletět na Ukrajinu. „Rád bych se posunul směrem na západ, ale zatím zůstávám hráčem Dněpru,“ naznačil, že by se v případě zajímavé nabídky nebránil změně dresu.

V Dněpropetrovsku už působí dva a půl roku a zatímco na podzim měl poměrně pevné místo v sestavě, na jaře musel o místo tvrdě bojovat. „Měl jsem natažený sval, kvůli němuž jsem chyběl skoro měsíc. A pak jsem se do sestavy těžko vracel. Zvlášt když se na mém místě defenzivního záložníka rozehrál zkušený ukrajinský reprezentant Rotan. To je silný konkurent,“ přiznává Holek, jenž by si v příští sezoně měl s Dněprem zahrát Evropskou ligu.

Nelehkou pozici má i v české reprezentaci, kde je právě post defenzivního záložníka velice slušně obsazen. „Poslední dobou tam nastupuje Tomáš Hübschman, který je hvězdou Šachťaru Doněck. Dalším zkušeným borcem je Honza Polák, který se po zranění už dostává do formy, což potvrdil v zápase s Amerikou. Samozřejmě bych se chtěl v nároďáku udržet, ale to budu muset hrát o hodně lépe než nedávno s Tureckem. Na ten zápas jsem raději hned zapomněl,“ připomněl Mario nedávný zápas, v němž však selhal celý český tým.