Díky našemu pronájmu haly Brno ušetřilo, tvrdí šéf Komety Zábranský

03.02.2012 12:45

Díky našemu pronájmu haly Brno ušetřilo, tvrdí šéf Komety Zábranský

Přes 25 milionů korun stojí podle odhadu hokejovou Kometu roční pobyt v Kajot Areně, kterou loni v létě dostala do pronájmu od městské společnosti Starez Sport. "Osobně si myslím, že benefit z této smlouvy je pro Starez a tím i město obrovský," sděluje majitel brněnského klubu Libor Zábranský.
Libor Zábranský na střídačce Komety Brno
Libor Zábranský na střídačce Komety Brno | foto: Otto Ballon Mierny, MF DNES

Ohrazuje se tak proti reportáži České televize, podle níž jsou podmínky smlouvy pro město nevýhodné a zavání nedovolenou podporou Komety. "Reportáž vyzněla tak, že Kometa něco tají, což není pravda. Mluvíme otevřeně o všech věcech, o kterých hovořit můžeme," oznamuje Zábranský.

Vyplatí se vám finančně pronájem a provoz haly?
Teď můžeme odhadnout čísla za spotřebu energie, teplo a ostatní náklady, ale na hovoření o výnosech je ještě brzo, protože máme spoustu akcí před sebou. Bude tu mimo jiné nároďák, mistrovství světa osmnáctek a doufáme, že se nám podaří sehnat víc akcí na květen a červen, aby naše eventuální ztráta byla co nejmenší. Pokud by se nám to podařilo tak, abychom byli na nule, byl by to obrovský úspěch.

Jaká tedy z vašeho pohledu byla pro a proti při zvažování, jestli si vezmete halu na starost?
Za dobu mého působení jsme na hale byli trpěni jako jeden ze smluvních subjektů, protože tady bylo x jiných nájemců. Celou dobu jsme usilovali o to, abychom měli daleko větší možnost uzpůsobovat tréninky dětem i ovlivňovat program koncertů a extraligy. Bývalé vedení Starezu sice nebylo tak aktivní směrem ke koncertům, ale dostávali jsme se do kolizí. Naší snahou bylo, abychom mohli rozhodovat o tom, kdy půjdou naše děti na led, a aby neměl hokej problém. Samozřejmě nebylo naším záměrem převzít nějaké břímě a riskovat, že půjdeme v rámci rozpočtu do minusu.

Co vám pomáhá hradit provoz haly?
Je logické, že máme možnost obchodovat s marketingovými právy haly a reklamními plochami, protože v tomto směru má Kometa co nabídnout. Jednak atraktivní zápasy, jednak plochy na dresech. Toto spojení majitele haly s klubem tu dřív nebylo. Proto se nám to jeví jako výhodnější stav než v minulosti, kdy jsme od města dostali dotace na úhradu ledové plochy, ale potom jsme městské společnosti zaplatili desetinásobek.

V čem je současný stav výhodný pro město?
Zaprvé máme pronajatých pouze zhruba 70 procent haly, takže jsme jen jeden z nájemců. Například Billa má jasnou smlouvu, my máme další smlouvu na pronájem kanceláře pro děti, která je samostatná a vůbec se o ní nemluví. Pokud znalecký posudek uvádí cenu za pronájem všech prostor haly osm a půl milionu, tak to podle mě Starez bohatě pokryl. Druhá věc, která městu obrovsky uleví, je ta, že neplatí provoz. Provozní náklady jsou přitom strašidelné a nikdo si asi nepoložil otázku, co by se stalo, kdyby tady Kometa nebyla. V tom případě by provoz muselo hradit město jako vlastník haly. Z tohoto pohledu udělal Ladislav Macek (předseda představenstva Sterezu) pro město obrovský kus práce, protože nic neporušil a ještě mu ušetřil peníze. Pro nás je to trošku oříšek, ale musíme se s tím popasovat.

Zdroj: https://brno.idnes.cz/clanek.aspx?c=A120203_1727238_hokej_ten