Doufejme v novou éru brněnského fotbalu, přeje si Vaněk

02.01.2012 14:09

Doufejme v novou éru brněnského fotbalu, přeje si Vaněk

Brno /ROZHOVOR/ brnensky.denik.cz – V polovině listopadu sedmnáct mužů oficiálně založilo družstvo fanoušků Věříme Zbrojovce. Jako by tušili, co se s brněnským klubem stane. Většinoví vlastníci oddílu ve čtvrtek vydali prohlášení, že pokud se družstvo společně s představiteli města a kraje nepokusí o záchranu, skončí Zbrojovka v insolvenčním řízení.

„Jsem přesvědčený, že můžeme klubu pomoct. Jsme schopní přitáhnout do společného projektu už oslovené správní subjekty, ale také ekonomické, například podnikatele,“ prohlásil předseda představenstva sdružení a právník Roman Vaněk.

Překvapilo vás prohlášení majitelů Zbrojovky?
Zaskočilo, na druhou stranu takové vyjádření vítáme, protože se dalo čekat. Jak už jsme dopředu anoncovali, cílem družstva je příprava na vstup do nové vlastnické struktury klubu. Samozřejmě s ohledem na počet členů, které stále počítáme v desítkách, v ní nemůžeme hrát ekonomicky prim. Jsme však připravení zahájit jednání ať už s novými, nebo současnými vlastníky. Doteď jsme nevěděli o ekonomické situaci Zbrojovky a podle prohlášení majitelům bude asi hodně špatná.

Mimo jiné také kvůli hrozbě insolvenčního řízení družstvo fanoušků Věříme Zbrojovce vzniklo…
Přesně tak. Uvědomujeme si, proč jsme družstvo vytvořili a odpovědnosti se nevzdáváme. Předpokladem našeho majetkového vstupu do klubu je ovšem jeho transparentnost a čitelnost, zároveň i společný postup víc subjektů. Zároveň tímto vyzývám fanoušky, aby vstoupili do družstva Věříme Zbrojovce, abychom posbírali co nejvíc peněz.

Co když ovšem projekt s představiteli města kraje Záchrana Zbrojovky ztroskotá?
Jde o rozhodnutí vlastníků, a to nikdo jiný neovlivní, čekat na Deus ex machina (zásah vyšší moci – pozn. red.) považuji za čirou nahodilost. Majitelé se tedy musejí rozhodnout, co bude dál, aktivita v jednání závisí na nich. Nevím, zda s některými jmenovanými osobnostmi podstoupili schůzky, ale výzvu k jednání v podobě prohlášení nepovažuji za nejšťastnější.

Co si myslíte o jeho obsahu?
Prohlášení majitelů má několik náležitostí, vedle vztahu k úpadku klubu také veřejnou výzvu a sebereflexi. Za současným děním ovšem musíme udělat tlustou čáru. Nemá cenu babrat se v tom, co se stalo v minulosti. Každý si vyryl do země nějakou stopu. Uvidíme, co se stane po Novém roce. Doufejme, že v neděli odstartuje nová éra brněnského fotbalu.

Vyjádření hejtmana Haška nebo primátora Onderky zatím nenasvědčují podpoře Zbrojovky…
Doba je zlá, což platí pro všechny. Je mi jasné, jaký si vrcholný krajský politik udělá obraz o síle fanouškovské základny, když na hromadnou mobilizaci na utkání se Zlínem přijdou tři tisíce lidí. Fotbal v Brně ovšem zůstává politickou věcí a je otázka, na jaké úrovni o něm oslovení uvažují. Nemám informace o jednáních vlastníků klubu s představiteli města, jaké mezi nimi panují vztahy.

A když se brněnské politické špičky od projektu distancují, může klub převzít vaše družstvo?
Samostatné družstvo fanoušků rozhodně ne. To můžeme pouze ve spolupráci s jiným subjektem, nejideálněji s městem. Budeme se snažit nalákat i další partnery. Jednání budou otázkou následujících týdnů. V pondělí se sejdeme s členy družstva a pobavíme se o postupu.

Jestliže dojde až na návrh k insolvenčnímu řízení, znamená to zánik brněnské Zbrojovky?
Svazové řády hovoří o tom, že v takovém případě klub přijde o profesionální licenci, takže nejde o model Bohemky. Nevím, jak by svaz postupoval v případě Zbrojovky, o tom je ovšem předčasné mluvit.

Jenže insolvence se patrně dotkne také mládežnických oddílů…
Může dojít k odchodům mladých kluků, kolem kterých podle mě brouzdají týmy z celé republiky. Potom záleží, zda by se vůbec objevila nějaké skupina nadšenců. Potkáme se po Novém roce, kdy už budeme moudřejší.