Důležitý krok k předkolu, Kometa zvládla zápas s Litvínovem

28.01.2012 09:41

Důležitý krok k předkolu, Kometa zvládla zápas s Litvínovem

B r n o - Jako druhý zápas roku označovali brněnští hokejisté páteční střetnutí s Litvínovem, který se stejně jako modrobílí pohybuje na hranici úspěchu s neúspěchem. Utkání zvládli lépe domácí, kteří si do poloviny zápasu vytvořili solidní třígólový náskok, jež se Litvínovským stáhnout nepodařilo. Náskok desáté Komety na jedenáctý Litvínov je již šestibodový a postupové karty mají Brněnští pevně ve svých rukou.

43.kolo, pátek 27.1.2012
KOM Kometa: Trvaj - Žižka, Kováčik, Bičánek (C), Švrček, Malec, Hruška, Vašíček - Němec, Čermák, Koreis - T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda - Erat, Petrovický, Holec - Balej, Zohorna, Káňa.
4:1
(1:0, 2:0, 1:1)
LIT Litvínov: Franěk - Brejčák, Jareš, Kubát, Černošek, Kousalík, Stříteský - Kubinčák, Hübl, Lukeš - Majdan, Hanzl, Ručinský - Smolka, Černý, Trávníček - Frolík, Hujsa, Jurčík - Gerhát.
Branky a nahrávky: 18. Vašíček, 24. Petrovický (Malec), 27. Erat (Holec, Petrovický), 60. Holec (Erat) - 44. Kubát (Hübl). Rozhodčí: Jeřábek, Šindler - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 7200. Střely na branku: 42:30. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.

Komentář k zápasu

Od prvních minut duelu desátého s jedenáctým týmem tabulky bylo zřejmé, že zápas bude připomínat především hokejovou bitvu. První dvě větší šance si vypracovali domácí hráči. Balej však zblízka nepropasíroval puk mezi betony Fraňka, následně Erat z dobré pozice přestřelil. Po první komerční pauze převzal iniciativu Litvínov a po několik minut byl lepším týmem. Avšak maximum, kterého hosté dosáhli byla nastřelená tyč po Ručinského bekhendu z mezikruží.

K prvnímu vyloučení zápasu došlo až v sedmnácté minutě. Kvůli faulu Čermáka šli domácí do oslabení, které jim však paradoxně pomohlo. Jiří Vašíček totiž na obranné modré čáře přečetl Hüblovu přihrávku a v cestě mu stál jediný bek ve žlutém. Obránce Komety zvolil střelu z velké vzdálenosti, ta však Fraňkovi vypadla a brněnská šestnáctka dokázala volně ležící puk propasírovat do branky. Po první třetině tedy byli o jeden krok blíže výhře borci v modrobílém, Čermák v samotném závěru třetiny pouze nastřelil tyč.

Po sedmi minutách druhé třetiny byl na ledovou plochu výmluvný pohled. Zatímco před Fraňkem byl led rozježděn, jakoby se hrála poslední minuta prodloužení, v obranném pásmu Komety se dala identifikovat každá rýha od brusle. K velkému tlaku Brna přispěla i série vyloučení hostí. Dvakrát šel Litvínov dokonce do tří a podruhé se mu to vymstilo. Malcovi sice nesedla střela od modré, ale puk doputoval přímo na hůl Róberta Petrovického a zkušený borec dokázal přehodit levý Fraňkův beton.

Hned při svém dalším střídání se slovenský mnohonásobný reprezentant skvěle připomněl znovu. Přečetl rozehrávku hostí a poslal křižný pas na Miroslava Holce. Proti jeho střele se však výborně přesunul Petr Franěk. Jenomže to už si z druhé vlny sjížděl Roman Erat, který se jako dravá šelma vrhl na volně ležící puk a poslal jej do sítě. Kometa se tedy dostala do tříbrankového vedení.

I nadále byla Kometa lepším týmem a zasypávala Fraňka množstvím střel. Ostatně na konci druhé periody bylo napočítáno domácímu týmu 25 střel na branku. Velký tlak si však vytvořili i hosté. Bylo to v době, kdy sudí zároveň vyloučili Hrušku s Bičánkem. Hráči Komety však dvouminutové oslabení tří proti pěti skvěle ubojovali. A když už se Litvínovští dostali ke střele z dobré pozice, vytáhl se Jiří Trvaj. Nejvíce KAJOT ARENA aplaudovala po jeho skvělém přemístění proti Ručinského střele zblízka. Po dvou třetinách tedy bylo skóre 3:0 a domácí fanoušci vyprovodili své oblíbence bouřlivým aplausem.

Do třetí třetiny nevstoupila Kometa dle svých představ a Litvínov vycítil šanci. Převahu svého týmu přetavil v brankový úspěch Karel Kubát. Po Hüblově vyhrané buly napřáhlo litvínovské křídlo od levého mantinelu a přesně trefilo vzdálenější roh branky Brna.

I v následujících minutách měli hosté herní převahu. Do vyložených šancí se však nedostávali. Postupem času přibývalo na ledě emoci, jiskřivý byl například střet Ručinského s Čermákem. Pět minut před koncem třetí periody mohl zvýraznit domácí vedení Holec, jeho střelu vyrazil Franěk s dávkou štěstí na horní síťku.

V samotném závěru měli velké šance hostující Černý s Hanzlem, Trvajovi tentokrát pomohli i beci. Necelé dvě minuty před koncem odvolal trenér Kučera brankáře Fraňka a hosté si vytvořili solidní tlak. Jenomže půl minuty před závěrečnou sirénou ujeli domácí Erat s Miroslavem Holcem, který pečetil skóre do prázdné branky.

Ohlasy trenérů

KOM Lubomír Oslizlo:Důležité vítězství, jsme rádi za tři body. Dvě třetiny jsme odehráli velice dobře. Rozhodlo ubránění dvojnásobného oslabení. Jirka Trvaj nás podržel, kluci v poli taky zahráli výborně. Ve třetí třetině do nás soupeř šel, deset minut do nás nebylo ideálních, ale zvládli jsme to.
LIT Jiří Kučera: Myslím, že dnešní zápas rozhodly přesilovky. My jsme dostali nešťastný gól při vlastní početní výhodě. Pak soupeř zvýšil vedení při přesilovce pět na tři. My jsme naopak svou výhodu pět na tři nevyužili a to rozhodlo.