Fotbalovému Brnu hrozí konkurz, dluží statisíce dopravním firmám

03.01.2012 09:52

Fotbalovému Brnu hrozí konkurz, dluží statisíce dopravním firmám

MF DNES
3. ledna 2012  9:34
Vyhlášení insolvence a následného konkurzu na fotbalovou Zbrojovku Brno je zřejmě jen otázkou několika málo dnů. Dvě dopravní firmy, kterým klub dluží peníze, se totiž podle informací MF DNES připravují na podání návrhu na insolvenci. A předpokládají, že se k nim poté přidají další věřitelé.
Zdeněk Kudela nastupuje po Richardu Dostálkovi na pozici ředitele 
fotbalového
Ředitel fotbalového Brna Zdeněk Kudela má v poslední době plno starostí. Teď musí řešit hrozbu konkurzu. | foto: Jiří Salik Sláma, MF DNES

Zatím přitom nikdo neví, jak moc je vlastně Zbrojovka zadlužená. Už v roce 2009 ale skončilo její hospodaření 49 milionů korun v minusu. Vyplývá to z výroční zprávy za rok 2009, kterou klub po urgencích zveřejnil nedávno v obchodním rejstříku. Rozhodnutí o podání insolvenčního návrhu padlo podle jednoho z dlužníků minulý týden v pátek.

"Jednání se Zbrojovkou nikam nevedou. Místo peněz jsme totiž dostávali jen sliby. K penězům, které nám klub dluží, jsme se proto rozhodli dostat soudní cestou," konstatoval František Zunka z dopravní firmy Dopaz, která fotbalisty do loňského srpna vozila na zápasy.

Právě nezaplacené faktury byly přitom podle jednatele Zunky hlavním důvodem toho, proč Dopaz se Zbrojovkou spolupráci ukončil. A s dluhy už bojuje i další firma, která pro fotbalisty zajišťuje dopravu od srpna. "Oběma firmám dluží Zbrojovka řádově statisíce korun," upřesnil Zunka.

O tom, jak a kdy zkomplikuje insolvenční návrh provoz fotbalového klubu, je zatím podlemluvčí brněnského krajského soudu Miroslavy Sedláčkové předčasné mluvit. "Teprve po podání insolvenčního návrhu totiž dostane případ přidělený konkrétní soudce, který rozhodne o dalším postupu," vysvětlila.

Zcela určitě ale případná insolvence přiostří jednání o tom, zda fotbalový klub změní majitele. Po řadě spekulací přišli minulý týden s oficiálním prohlášením o tomto řešení současní majitelé klubu bratři Stanislav a Roman Prosové. Navrhli, že připraví záchranný projekt, který umožní převod 70 procent obchodního podílu do sdružení s názvem Záchrana Zbrojovky.

Zatím ale není jasné, kdo a za jakých podmínek by od nich měl většinu podílu převzít. Z textu na webu Zbrojovky vyplývá jen to, že by na vše měl dohlížet například jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) či brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD). Ani oni však o nápadu bratří Prosů nic bližšího nevědí a zatím se k němu nevyjadřují.

Hejtman Hašek si alespoň na tento týden domluvil schůzku se zástupci družstva Věříme Zbrojovce. To vzniklo kvůli tomu, aby fanoušci mohli získat podíl v klubu, a ovlivňovat tak jeho činnost.

Zdroj: https://brno.idnes.cz/clanek.aspx?c=A120103_093440_fot_dsouteze_elv