INFORMACE O ZBROJOVCE ze všech zdrojů

29.12.2011 23:34

1.)    www.brneskydenik.cz

Zbrojovce hrozí zánik, přiznali Prosové

Brno – Před poslední rozcestí dokráčela fotbalová Zbrojovka Brno. Jeden směr nyní vede ke spáse, druhý patrně k nevyhnutelné záhubě. Většinoví vlastníci bratři Prosové ve čtvrtek večer vydali prohlášení, podle něhož buď klub převedou do sdružení Záchrana Zbrojovky, nebo podají návrh na insolvenční řízení.

 

Ilustrační foto.

Autor: FC Zbrojovka Brno

Nad slavným moravským oddílem se stahují pověstná mračna... „Před osmy lety jsme měli elán, optimismus a finanční zázemí. Bez ohledu na počáteční úspěchy se nám nepodařilo splnit naše cíle, což vedlo k trvalému odlivu sponzorů, partnerů, zájmu veřejnosti a fanoušků. Celosvětová finanční krize tohle vše jen umocnila,“ stojí v úvodu prohlášení Romana a Stanislava Prosových.

Majitelé čtrnáctého celku druhé fotbalové ligy nyní vypracovali projekt, který umožní převod jejich sedmdesátiprocentního obchodního podílu do sdružení s názvem Záchrana Zbrojovky.

Onderka i Hašek

Pozici správců Prosové nabízejí osobnostem, jako jsou brněnský primátor Roman Onderka, hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, senátor Stanislav Juránek, brněnský radní Pavel Blažek nebo právník Roman Vaňek, předseda družstva fanoušků Věříme Zbrojovce.

„Za jejich dohledu a s pomocí veřejnosti vytvoříme čitelné a transparentní vlastnictví Zbrojovky Brno, v jehož řídících a kontrolních orgánech budou ti, které si sami prostřednictvím jmenovaných osob vyberete. Umožní to všem potenciálním partnerům investovat své prostředky a mít jistotu, že budou smysluplně vynaloženy. Pokud se projekt podaří zrealizovat, předáme náš akciový podíl tomuto sdružení,“ píše se dále v prohlášení.

V současnosti čekají hráči a trenéři klubu už od září na výplaty, arbitrážní komise svazu zastavila Brnu přestupy a sužují jej další několikamilionové dluhy. „Situace Zbrojovky je vážná a z dlouhodobého hlediska ve stávající formě neudržitelná, přesto stále řešitelná. Pokud však neproběhne zásadní změna, podáme návrh na insolvenční řízení a ukončíme chod fotbalového klubu, který nikoho nezajímá. My jsme již všechny možnosti vyčerpali,“ vzkázali bratři Prosové.

Ačkoliv se dlouho spekulovalo o potenciálních kupcích klubu, žádný se patrně nenašel. A pokud nevyjde akce Záchrana Zbrojovky, klub s téměř stoletou tradicí zanikne.
 

PROHLÁŠENÍ ROMANA A STANISLAVA PROSOVÝCH

Vážení představitelé města Brna, Jihomoravského kraje, Brňané a příznivci Zbrojovky

My, stávající vlastníci FCZ, stojíme v těchto dnech před klíčovým rozhodnutím zachování existence našeho fotbalového klubu.

Před osmi lety jsme investovali nemalé finanční prostředky v naději, že se nám podaří docílit výrazných úspěchů sportovních, ekonomických a s tím i spojeným návratem za Lužánky.

Měli jsme elán, optimismus a finanční zázemí. Bez ohledu na počáteční úspěchy se nám tento cíl splnit nepodařilo, což vedlo k trvalému odlivu sponzorů, partnerů, zájmu veřejnosti a fanoušků. Globální finanční krize tohle vše jen umocnila.

Dospěli jsme k jednoznačnému závěru, že v českých a zejména brněnských podmínkách, pokud pomineme vlastnictví klubu velmi movitými vlastníky, je jediným udržitelným modelem veřejné vlastnictví klubu, které by právě v tomto kontextu mělo svůj smysl a racionální opodstatnění.

Rozhodli jsme se zpracovat záchranný projekt, který umožní převod 70 % obchodního podílu do sdružení s názvem Záchrana Zbrojovky.

Pozici gestorů projektu nabízíme osobnostem vám dobře známým, a to primátorovi statutárního města Brna Mgr. Romanu Onderkovi, hejtmanovi Jihomoravského kraje JUDr. Michalu Haškovi, senátorovi Ing. Stanislavu Juránkovi, JUDr. Pavlu Blažkovi, Ph.D., a JUDr. Romanu Vaňkovi, předsedovi družstva Věříme Zbrojovce.

Za jejich dohledu a s pomocí veřejnosti vytvoříme čitelné a transparentní vlastnictví FCZ, v jehož řídících a kontrolních orgánech budou ti, které si sami prostřednictvím již jmenovaných osob vyberete. Umožní to všem potenciálním partnerům investovat své prostředky a mít jistotu, že budou smysluplně vynaloženy. Pokud se projekt podaří zrealizovat, předáme náš akciový podíl tomuto družstvu.

Situace FCZ je vážná a z dlouhodobého hlediska je ve stávající formě neudržitelná, ale stále řešitelná. Pokud neproběhne zásadní změna, podáme návrh na insolvenční řízení a ukončíme chod fotbalového klubu, který nikoho nezajímá. My jsme již všechny možnosti vyčerpali.

Roman a Stanislav Prosovi

 

2.)    MF dnes

Prosové couvají z brněnského fotbalového klubu, chtějí veřejné vlastnictví

s přispěním Aleše Černého, Robin Krutil
29. prosince 2011  21:30
Éra bratrů Prosů coby majitelů fotbalové Zbrojovky Brno je u konce. Otázkou je, zda s nimi neskončí také nejslavnější brněnský fotbalový klub. Roman a Stanislav Prosovi ve čtvrtek večer na webových stránkách Zbrojovky zveřejnili prohlášení, z něhož vyplývá jejich záměr opustit klub, jehož většinu vlastní.
Roman Pros
Roman Pros (na snímku) a jeho bratr Stanislav zveřejnili prohlášení, které signalizuje jejich rozhodnutí skončit v roli majitelů fotbalové Zbrojovky Brno. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

"Dospěli jsme k jednoznačnému závěru, že v českých a zejména brněnských podmínkách je jediným udržitelným modelem veřejné vlastnictví klubu," stojí v prohlášení. "Rozhodli jsme se zpracovat záchranný projekt, který umožní převod 70 procent obchodního podílu do sdružení s názvem Záchrana Zbrojovky."

Pozice gestorů (tedy jednatelů) tohoto sdružení mají být nabídnuty známým osobnostem, kterými jsou brněnský primátor Roman Onderka, jihomoravský hejtman Michal Hašek, senátor Stanislav Juránek, brněnský radní Pavel Blažek a předseda fanouškovského družstva Věříme Zbrojovce Roman Vaněk.

"Za jejich dohledu a s pomocí veřejnosti vytvoříme čitelné a transparentní vlastnictví Zbrojovky, v jehož řídících a kontrolních orgánech budou ti, které si sami prostřednictvím již jmenovaných osob vyberete," vzkázali Prosovi fanouškům. "Pokud se projekt podaří zrealizovat, předáme náš akciový podíl tomuto družstvu."

V případě krachu této iniciativy hrozí současní majitelé zánikem nyní druholigové Zbrojovky. "Pokud neproběhne zásadní změna, podáme návrh na insolvenční řízení a ukončíme chod fotbalového klubu, který nikoho nezajímá. My jsme již všechny možnosti vyčerpali," je uvedeno v prohlášení.

Potencionální gestory z řad politiků, o kterých se prohlášení zmiňuje, se MF DNES nepodařilo zastihnout. Na večerní telefonáty a SMS reagoval pouze hejtman Michal Hašek. A jeho odpověď napověděla, že prohlášení bylo sepsáno bez toho, že by o tom vybraní gestoři byli informováni.

"Promiňte, ale o celé věci se dozvídám teprve teď od vás, neznám žádné podrobnosti a nebudu tedy nic komentovat," odepsal v textové zprávě hejtman Hašek s tím, že se vyjádří příští týden, až se vrátí z dovolené.

Družstvo Věříme Zbrojovce, které bylo založeno s cílem získat podíl v brněnském klubu, rozhodnutí majitelů uvítalo. "Podmínkou našeho aktivního podílu v klubu je ovšem jeho naprostá ekonomická čitelnost, nejlépe po důvěryhodném auditu," uvedl Roman Vaněk. "Pevně věříme, že se k záchraně klubu postaví čelem struktury města a kraje, nikoho však nebudeme tlačit do angažmá v projektu, který není ekonomicky čitelný a jasný. Náš cíl být součástí klubu trvá, jelikož však hospodaříme se svěřenými penězi našich členů, budeme vždy postupovat obezřetně."

V oznámeném projektu se skrývají otazníky. Není známo, jak rychle by se měl uskutečnit, a hlavně panují obavy z dluhů Zbrojovky. "Toto prohlášení vzešlo od majitelů a veškeré otázky by měli zodpovědět oni," sdělil provozní ředitel klubu Martin Maťašovský. Roman Pros prostřednictvím SMS vzkázal, že je v cizině, a blíže se vyjádří po svém návratu 3. ledna.

Zdroj: https://fotbal.idnes.cz/prosove-couvaji-z-brnenskeho-fotbaloveho-klubu-chteji-verejne-vlastnictvi-1bw-/fotbal.aspx?c=A111229_213528_fotbal_rou

 

3.) fczbrno.cz

Prohlášení vlastníků FC Zbrojovka Brno    

Vážení představitelé města Brna, Jihomoravského kraje, Brňané a příznivci Zbrojovky!

My, stávající vlastníci FCZ, stojíme v těchto dnech před klíčovým rozhodnutím zachování existence našeho fotbalového klubu.
Před osmi lety jsme investovali nemalé finanční prostředky v naději, že se nám podaří docílit výrazných úspěchů sportovních, ekonomických a s tím i spojeným návratem za Lužánky.
Měli jsme elán, optimismus a finanční zázemí. Bez ohledu na počáteční úspěchy se nám tento cíl splnit nepodařilo, což vedlo k trvalému odlivu sponzorů, partnerů, zájmu veřejnosti a fanoušků. Globální finanční krize tohle vše jen umocnila.
Dospěli jsme k jednoznačnému závěru, že v českých a zejména brněnských podmínkách, pokud pomineme vlastnictví klubu velmi movitými vlastníky, je jediným udržitelným modelem veřejné vlastnictví klubu, které by právě v tomto kontextu mělo svůj smysl a racionální opodstatnění.
Rozhodli jsme se zpracovat záchranný projekt, který umožní převod 70 % obchodního podílu do sdružení s názvem Záchrana Zbrojovky.
Pozici gestorů projektu nabízíme osobnostem vám dobře známým, a to primátorovi statutárního města Brna Mgr. Romanu Onderkovi, hejtmanovi Jihomoravského kraje JUDr. Michalu Haškovi, senátorovi Ing. Stanislavu Juránkovi, JUDr. Pavlu Blažkovi, Ph.D., a JUDr. Romanu Vaňkovi, předsedovi družstva Věříme Zbrojovce.
Za jejich dohledu a s pomocí veřejnosti vytvoříme čitelné a transparentní vlastnictví FCZ, v jehož řídících a kontrolních orgánech budou ti, které si sami prostřednictvím již jmenovaných osob vyberete. Umožní to všem potenciálním partnerům investovat své prostředky a mít jistotu, že budou smysluplně vynaloženy. Pokud se projekt podaří zrealizovat, předáme náš akciový podíl tomuto družstvu.
Situace FCZ je vážná a z dlouhodobého hlediska je ve stávající formě neudržitelná, ale stále řešitelná. Pokud neproběhne zásadní změna, podáme návrh na insolvenční řízení a ukončíme chod fotbalového klubu, který nikoho nezajímá. My jsme již všechny možnosti vyčerpali. 

Roman a Stanislav Prosovi