Kometa dohání Kladno. V lize se zachrání, míní Jiřík i Kaberle

15.01.2010 17:49

Kometa dohání Kladno. V lize se zachrání, míní Jiřík i Kaberle

 

 

14. ledna 2010  13:00 idnes.cz

Začátkem prosince je dělilo patnáct bodů, jako kdyby pilot ve formuli zaostal o dvě kola. Od té doby však brněnští hokejisté zařadili rychlost skutečné komety a rázem dýchají Kladnu na záda. Jak tyhle dostihy dopadnou? "Kometa se přes Kladno dostane," tvrdí slavný internacionál Jaroslav Jiřík. 

 

Nejdřív patnáct, o Vánocích už osm, po Novém roce šest a teď už jen tři body dělí tým na posledním místě tabulky od třináctého Kladna.

"Ze začátku byla v tabulce velká díra. A já už byl pesimista. Teď jsem zase optimista, Kometa se z posledního místa dostane," říká Jiřík, někdejší elitní útočník, který získal pět titulů s Brnem a jeden s Kladnem.

"Zrovna tomuhle týmu bych baráž nepřál, raději bych tam viděl někoho jiného," podotýká Jiřík na adresu středočeského klubu, v němž s hokejem začínal.

"Jenže Kladnu se to asi nevyhne. Dostalo se do problémů, nejen na ledě, ale i v zákulisí," poukazuje slavný internacionál na prosincový odchod manažera Oty Černého, který kritizuje poměry ve vedení klubu. "Tyhle rozpory a atmosféra se pak přenáší i dolů na hráče. Situace okolo Kladna začíná být pomalu kritická."

S tím ovšem nesouhlasí František Kaberle starší, někdejší vynikající obránce a otec stejnojmenného kladenského zadáka. "Došlo ke změně ve vedení, ale o žádných sporech v klubu nevím," tvrdí.

Podle něj Kometa výhodu v mnohem lepším finančním zázemí. "Kladno prostě nemůže mít tak silný kádr jako bohatší kluby. Jakmile se tu někdo zraní, hrají kluci, kteří nastupují na takové úrovni poprvé," připomíná dvojnásobný mistr světa.

"V Brně na druhé straně mocně zbrojí, peněz na to mají dost. Není se co divit, že dohání Kladno. A nejen Kladno, dohání i další týmy," říká Kaberle senior.

JAK BRNO DOHÁNÍ KLADNO:

 

Jak je vidět z grafu, Středočeši bodově stoupají mnohem pomaleji, než jeho moravští pronásledovatelé. V posledních deseti kolech získali jen deset bodů, zatímco Kometa 22! Víc, než v předchozích 29 kolech.

"Před začátkem sezony to vypadalo, že jsou v Brně ostřílená jména. Ale podle mého názoru nebyl kádr tak dobrý. Většinou sem šli hráči, kteří jinde nesehnali angažmá," míní Jiřík. "Pak to vedení proselo, přišli kvalitní hokejisté, kteří dobře zapadli."

Podle bývalé brněnské hvězdy pomohl i příchod nových trenérů a důvěra, kterou dostal v brance Fin Sasu Hovi. "Myslím si, že i Jirka Trvaj se pak chytil za nos a teď chytá líp i on. Brno tak má dva kvalitní gólmany," říká Jiřík.

Do konce základní části zbývá ještě třináct kol, týmy na 11. až 14. místě pak sehrají ještě dvanáct kol o záchranu. Se započtením bodů ze základní části. "Všechno se rozhodne až v play out," prorokuje Kaberle. "Jak to dopadne, záleží na aktuální formě a hlavně na tom, komu se v závěru sezony vyhnou zranění."

Hokejisté brněnské KOMETY