Kometa má v reprezentaci zastoupení téměř v každé kategorii

19.11.2011 20:52

Kometa má v reprezentaci zastoupení téměř v každé kategorii

Přestože minulý týden většinu brněnských hokejistů čekala pauza a odpočinek od ostrých zápasů, několik z nich jelo do reprezentačních kempů zařadit se mezi nejlepší hráče dané kategorie v republice. Kromě výběru osmnáctek má Kometa jednoho zástupce v každé kategorii. V šestnáctkách dokonce tři hráče a jednoho trenéra. Navíc dorostenec Patrik Koch dostal pozvánku do slovenské šestnáctky.

 
 

Petr Hubáček předvedl svůj standard

Petr Hubáček

Nejstarším z reprezentantů Komety je rozhodně její kapitán Petr Hubáček. Ve svých dvaatřiceti letech prošel již mnohými přípravnými turnaji i závěrečnými šampionáty. Na finském podniku Euro Hockey Tour naskakoval nejprve s Kotalíkem a Novotným a v posledním utkání s Ruskem vystřídal Kotalíka Irgl. Na Karjale sice Hubáček nebodoval, ale zklamaný být nemusel.

Trenéru Hadamczikovi předvedl vše, co si od něj český lodivod sliboval. „V nároďáku mám o třídu větší výkonnost než v Kometě. Myslím, že stejně to bylo i tento týden. Dovolím si tvrdit, že mám trenérovu důvěru. Ví, že mu vždycky odvedu ten hokej, který je o bruslení, oslabení a takové té dynamice,“ říkal Hubáček po návratu do Brna. Přes velké zápasové vytížení se už nyní těší na příští reprezentační akci: „Ten hokej je úplně jiný. Hlavně styl, vyzrálost a umění reprezentačního hokeje je úplně jiná. Mně se to hraje dobře. Budu jedině rád, když pojedu zase.“

Jan Káňa - ČR 20

Jan Káňa

Reprezentační dvacítka odehrála turnaj čtyř se soupeři z Ruska, Švédska s domácími Finy. Členem výpravy byl i brněnský útočník Jan Káňa. V této sezóně se Káňovi opravdu daří. Dlouhodobě se drží v první čtverce kanadského bodování NOEN extraligy juniorů, navíc celý tým šlape a drží se na druhém místě o skóre za vedoucím Litvínovem. Pro Káňu to ale byla první reprezentační pozvánka vůbec. „Ta nominace mě překvapila. Někteří kluci hrají třeba už od šestnáctky a já jsem se tam dostal až teď. Samozřejmě jsem byl rád za tu šanci a hlavně mi to otevřelo oči, že na sobě musím pořád pracovat.“ svěřuje se se svými pocity z nominace Káňa.

I když byla přítomna pouze část mužstva, které chce trenér Přerost postavit pro mistrovství světa, pro Jana Káňu by to nemusela být poslední pozvánka mezi elitu hokejových juniorů. Už kvůli tomu, že vstřelil jeden ze čtyř českých gólů z celého turnaje. „Já jsem hrál čtvrtou lajnu, nehrál jsem ani přesilovky a za úkol jsem měl spíš bránit a nedostávat góly. To, že se mi podařilo jeden vstřelit, bylo spíše štěstí.“ říká skromně Káňa a dodává: „Ještě nedokážu říct, jestli mám nějaké šance dostat se na mistrovství, protože spousta kluků je teď v Americe, navíc bude ještě záležet na tom, jak se mi bude dařit do prosince v extralize.“

Jako nováček se ale Jan Káňa musel nejprve začlenit do mužstva a seznámit se s novým prostředím. „Kluci mě vzali dobře, ze začátku jsem jich tam moc neznal, ale pak když jsme dojeli do Finska, tak to bylo v pohodě. Byla tam chuť vyhrát nějaké zápasy, protože se reprezentaci v poslední době nedaří, ale bohužel“ říká Káňa.

To, že se týmu nedaří, potvrzují i všechny prohrané zápasy, které čeští mladíci ve Finsku odehráli. „Se Švédy jsme hráli vyrovnaný zápas. Bylo to 2:2 a oni až pak dali gól v přesilovce a v závěru ještě do prázdné brány. Naopak Finové byli o třídu lepší. S Ruskem jsme, myslím, byli celý zápas lepší, dokonce jsme měli i víc střel, ale bohužel se nám nepodařilo vstřelit gól a prohráli jsme nula jedna.“ hodnotí celý turnaj Káňa.

Celá akce byla ale pro český výběr logisticky náročnější, protože se turnaj konal ve Vaase, západofinském městě, ležícím u pobřeží Botnického zálivu „Kemp jsme měli v Rokycanech, odtud jsme jeli do Prahy a letadlem do Helsinek. Tam jsme nasedli na autobus a jeli šest hodin až do Vaasy. Bylo to náročné.“ popisuje strasti plnou cestu Káňa. Volný čas ale k prozkoumání města hráči nedostali. „Ve Vaase byl nastavený režim, kdy jsme měli dopoledne trénink, oběd a odpoledne relax. Večer se hrál zápas“ popisuje Káňa. „Zpestření jsme se ale dočkali, protože jsme se na zpáteční cestě stavovali opět v Helsinkách, kde jsme se byli podívat na zápas Česko Rusko.“ dodává Jan Káňa.

Jan Wasserbauer – ČR 19

Jan Wasserbauer

Reprezentační výběr do devatenácti let zažívá letos premiéru, premiérovou pozvánku do reprezentace dostala i letošní brněnská posila z Havlíčkova Brodu Jan Wasserbauer. Ten se v Karlových Varech střetl dvakrát s juniorkou SKA Petrohrad a jednou s juniory domácích Varů. Celková bilance je ve výsledku pozitivní. Devatenáctka dokázala přemoci Petrohrad 4:2 a Karlovy Vary 2:1, v druhém zápase proti ruskému bohatýrovi už ale nestíhala a musela se soupeři podrobit výsledkem 2:7. Přesto se Honza k reprezentačnímu výběru vyjadřuje velmi pozitivně: „Je to pro mne obrovská zkušenost v první řadě, jsem za ni velmi rád. Naše výkony nebyly úplně nejlepší, je to zase jiný styl hokeje, ale myslím, že jsme ostudu neudělali.“

Byl to právě Wasserbauer, kdo se postaral o první český gól na turnaji, ve 31. minutě prvního duelu prostřelil ruského gólmana. Svůj výkon přesto nepovažuje za nejlepší. „Myslím, že to nebylo špatné, chyby tam určitě ale nějaké byly. Jestli dostanu pozvánku i příště, se ještě uvidí,“ doplňuje osmnáctiletý brněnský forvard. Zároveň doufá, že si něco z nově nabytých zkušeností přenese i do dresu brněnské juniorky.

Adam Zbořil – ČR 17

Adam Zbořil

Pro třetího vyslance z brněnské juniorky nebyla reprezentační pozvánka nic nového, v loňském roce si Adam Zbořil připsal ve dvanácti mezistátních utkáních 13 kanadských bodů. Tentokrát se šestnáctiletý talent brněnského hokeje vydal s reprezentačním výběrem do sedmnácti let do Finska, aby se zde střetl třikrát se stejně starým výběrem hráčů ze země tisíce jezer. Celou akci hodnotí Adam velmi pozitivně: „Rozhodně to byl povedený týden, podařilo se nám vyhrát dvakrát ze tří zápasů.“ V prvním zápase totiž Češi dominovali a porazili Finy 4:1, ve druhém těsně podlehli 3:4 a třetí dotáhli do vítězného konce až po samostatných nájezdech. „Důležité taky bylo, že se nám zde stmelila parta, která držela při sobě, což byl základní kámen úspěchu,“ doplnil ještě důležitý faktor proti finskému sokovi Zbořil.

Trenér reprezentační sedmnáctky Luděk Bukač mladší uvedl pro hokej.cz, že oproti srpnovému kempu ve Spojených státech pozoroval na svých svěřencích markantní zlepšení. Změnu v herním projevu pociťuje i Adam. „Hodně se na nás podepsala dobrá nálada z vítězných zápasů. Finská reprezentace byla loni úřadující mistr Evropy, je jen dobře, že jsme je dvakrát porazili. Rozhodně to byl povedený kemp.“ Navíc i on samotný se postaral o jeden z dvanácti českých gólů, v prvním zápase pečetil skóre utkání přesným zásahem v poslední minutě. „Není důležité, kdo ty góly dává, důležité je si navyknout na jiný systém. Když to tam padne, tak je to štěstí, ale taky um. Celý tým šlapal na maximum a týmově to byla vyvedená akce,“ sršel ještě pozitivními dojmy brněnský útočník. Dle trenéra Bukače si 90% hráčů zaslouží pozvánku i na další kemp, bude-li Adam fit, chybět by rozhodně neměl. „Nemohu tvrdit, že dostanu pozvánku i příště, musím však makat pořád dále, abych se tam dostal,“ pronesl na závěr.

Reprezentační šestnáctka měla v týmu tři zástupce Komety

Tři utkání odehrál i výběr České republiky do šestnácti let. Hráči hráli tři zápasy proti šestnáctce Švýcarska, a i když dvě utkání vyhráli a třetí prohráli v prodloužení. Nebyl trenér mužstva Robert Reichel s výkonem spokojen. Podle toho, co uvedl pro server hokej.cz, hráčům chyběla fyzička. Hned tři želízka v ohni zde měl starší dorost Komety Brno. Obránce Jakub Zbořil a útočníci Tadeáš Král s Pavlem Jenyšem. Oběma útočníkům se navíc podařilo vstřelit jeden gól. Pro náš web se pak svěřoval se svými zážitky právě Pavel Jenyš.

„Sice jsme asi udělali dobrou práci tím, že jsme vyhráli, ale celkově to nebylo ono, jako na turnaji v Salzburku.“ říká o výkonu mužstva Jenyš. Zároveň vyzdvihuje kvality Švýcarů, kteří potrápili české hokejisty: „Víc bruslili, šli za pukem a chtěli v každém zápase vyhrát.“

Všichni výše zmínění hráči už před tím za reprezentaci hráli, přesto se zde pokaždé setkají s novými lidmi. „Atmosféra v týmu byla dobrá, až na třetí zápas, kdy už jsme byli hodně unavení.“ popisuje Jenyš. Na přípravu mají hokejisté před ostrými zápasy pouze dva dny. „I tak jsme se ale dokázali sehrát, byly to kvalitní tréninky.“ říká Pavel Jenyš.

Mužstvo vede Robert Reichel, olympijský vítěz a bývalý skvělý hráč, momentálně v roli hlavního trenéra. „Je to dobře, že je tam takový člověk se zkušenostmi, jaké má on. Každý z nás by asi chtěl být jako on, hrát v NHL nebo něco takového.“ říká Jenyš.

Pavel Jenyš, stejně jako Tadeáš Král, přispěl jedním gólem a stejně jako jeho dva spoluhráči z Brna již jednou reprezentovali. „Jestli dostanu další pozvánku, to si netroufám říct. I když jsem dal gól, určitě jsem už odehrál lepší zápasy. I tak mohu říct, že můj výkon nebyl špatný a snažil jsem se, jak nejvíc to šlo.“ říká Pavel Jenyš.

Mládežnický hokej v Česku je na vzestupu, říká Karel Beran

Karel Beran

S týmem reprezentační šestnáctky byl i další člen Komety Brno. Asistent trenéra Pazourka, který trénuje brněnskou juniorku. Karel Beran dělá totiž asistenta zároveň i Robertu Reichelovi.

Jak byste hodnotil výkon týmu při zápasech se Švýcary? Robert Reichel nešetřil kritikou.

Já z toho mám takové smíšené pocity, protože po dobrém výsledku v Salzburku, jsme si mysleli, že už to půjde samo. V prvním utkání jsme ztratili vedení tři nula a od toho se také odvíjely i ostatní zápasy. Nebyli jsme spokojeni s morálkou a pracovitostí. Na druhou stranu jsme za to rádi, protože jsme si zase všichni uvědomili, že musíme pracovat a udělat pro to trošku víc.

Jak se vedlo brněnským hráčům v týmu?

Myslím si, že určitě nepropadli, ba naopak. Nechtěl bych nikoho vyzdvihovat.

Myslíte si, že se objeví i v další nominaci pro reprezentaci?

To bych nechtěl říkat, protože ty kluky to musí motivovat k další práci a jakmile někomu řekneme, že někde bude, tak okamžitě poleví. Ti kluci musí být napjatí do poslední chvíle a také se do poslední chvíle o ty výběry rvát a v každém zápase dokazovat, že do té reprezentace patří.

V poslední době se mluví o tom, že český mládežnický hokej je na špatné úrovni. Jak to vidíte vy, jako trenér?

To si nemyslím. Spíš jsem toho názoru, že se zvedá a vrací do pozic, kde jsme byli před deseti lety. Dokonce i výsledky tomu napovídají. Nedávno jsem se díval na teletext, kde byly dobré výsledky sedmnáctky s Finy, také osmnáctka nehrála špatně i dvacítka předvedla dobrá výkon s Ruskem, takže si myslím, že se tou pracovitostí vracíme zase nazpátek. Je to jenom o tréninku a tréninkových dávkách.