Náročný týden zakončí Kometa v Českých Budějovicích

19.11.2011 20:56

Náročný týden zakončí Kometa v Českých Budějovicích

B r n o - Sehrát čtyři zápasy v sedmi dnech nebývá v české hokejové kotlině příliš zvykem, právě takovouto porci zápasů však budou mít brněnští hokejisté v neděli za sebou, mohou si tak v uvozovkách připadat jako v NHL. Nabitý program zakončí Kometa na ledě třetích Českých Budějovic a ukousne tak druhý zápas ze tří venkovních duelů za sebou. Duel začíná netradičně již v 15:40 kvůli televiznímu přenosu.

 
 

Budějovice by letos mohly mířit hodně vysoko, alespoň tomu napovídá dosavadní průběh extraligy. Mountfield se totiž neustále pere o první místo se Spartou a Libercem. Ze hry se nyní na chvíli odpojil, protože v pátek Jihočeši nehráli, oproti Spartě a Liberci tak mají o dva zápasy méně. I tak stačí 38 bodů svěřencům Františka Výborného na skvělé třetí místo. Budějovicím ohromně pomohlo období mezi sedmým a a jednadvacátým říjnem, kdy nasbíraly šest výher a sedmnáct bodů. Nebýt porážky s Litvínovem mohly se pyšnit sérií desíti zápasů bez porážky. Tu by pak ale stejně utla prohra s Pardubicemi.

Aleš Kotalík a Jaroslav Svoboda při prvním vzájemném utkání v KAJOT ARENĚ, které Budějovice vyhrály (1:4). Oba dva hráči se však bodově vyšli naprázdno.

Do vítězného tempa se však Mountfield po reprezentační přestávce nevrátil. Ve šlágru 21. kola podlehl doma těsně Liberci. Domácím nepomohly ani dva kanadské body bývalého Tygra Kašpaříka, ani dva body zámořské posily Kotalíka. V neděli to bude vůbec zajímavá situace, zatímco Kometa nastoupí ke svému čtvrtému utkání za sedm dní, Budějovice teprve k druhému. A můžete si vybrat, zda bude výhodou rozehranost Komety, či odpočatost Mountfieldu. Ostatně to se uvidí až na ledě.

Jihočeši se mohou spolehnout na svoji defenzívu, která se pyšní druhými nejlepšími statistikami po Spartě. Sice jsou zde zmíněné dva zápasy k dobru oproti většině ostatních týmů, i tak je ovšem 46 inkasovaných branek solidní počin. Pokud si vezmeme produktivitu útoku, také se nemají Budějovice proč stydět - 61 gólů.

Tomáš Divíšek v pátek bodově zářil (1+2), v samostatných nájezdech ale Dušana Salfického nepřelstil. I proto brala Kometa v Karlových Varech pouze bod, přitom ještě pár vteřin před koncem držela vítězný výsledek.

Když se Mountfield střetl s Kometou naposledy, vedl týmové bodování Pavel Kašpařík, v tomto ohledu se vůbec nic nezměnilo. Budějovický útočník už nastřádal 19 bodů (8+11). Žebříčkem se pak rychle šplhá vzhůru Aleš Kotalík, jenž zatím stihl po svém příchodu nasbírat devět bodů ve třinácti zápasech. V obraně pak také moc změn nenajdete, František Ptáček a Jan Novák to už jsou osvědčené jistoty, oba mají na svém kontě šest bodů. V brance má neotřesitelnou pozici Jakub Kovář (93,02%), který pustil Pavla Kantora do brány pouze na 72 minut, jen o tři roky mladší dvacetiletý gólman však i za tak krátkou dobu rozhodně nezklamal (93,10%).

Minulé utkání s Libercem nedohrál zkušený obránce René Vydarený a zda nastoupí proti Kometě, není jisté. Problémy měl i Milan Gulaš, jenž proti Tygrům vůbec nehrál, druhého nejproduktivnějšího hráče Budějovic pobolívalo rameno, trenér František Výborný tak byl rád, že jeho tým měl v pátek volno.

Stále stejný vzorec?

Říká se, že opakování je matka moudrosti. Kometa by se ale tomuto rčení už ráda vyhnula. Alespoň tedy v jednom případě. Je totiž nemilým pravidlem, že pokud Brno vyhraje dvě utkání za sebou, následují hned poté tři prohry. Stalo se to už dvakrát a potřetí by Jihomoravané tuto možnost raději obloukem obešli. Kometa zvítězila v pondělí a ve středu ve svých domácích zápasech proti Slavii a Vítkovicím. V pátek však přišla v Karlových Varech už prohra, přitom Brno mělo hodně blízko ke třem bodům. Václav Král ovšem třináct vteřin před koncem zajistil domácím při hře bez brankáře prodloužení. V samostatných nájezdech pak Energie vybojovala druhý bod. Bylo to poprvé v sezóně, kdy Kometa kapitulovala po samostatných nájezdech. V předchozích třech případech byla úspěšná, je však nutno podotknout, že to bylo vždy v domácím prostředí.

Neděle 20. listopadu
15:40 (ČT4)
Budvar Arena, České Budějovice


Kometa se momentálně nachází v tabulce na osmém místě s počtem 31 bodů. K sedmému Zlínu to má však pět bodů daleko, přičemž za jejími zády čeká smečka hladových vlků. Zápas v Budějovicích bude navíc pro brněnské hráče, jak už bylo zmíněno, čtvrtým zápasem v sedmi dnech, zatímco Budějovice odehrály pouze jeden. V týmové statistice nic nového, té pevnou rukou vládne Tomáš Pospíšil. Pozitivem by mohlo být, že začíná klapat spolupráce Tomáše Divíška s Petrem Hubáčkem. Kapitán Komety bodoval v Karlových Varech po dvanácti utkáních.

Statistiky:

HC Mountfield   HC Kometa Brno
3. Umístění v tabulce 8.
38 Počet bodů 31
61:46 (+15) Celkové skóre 61:60 (+1)
3 výhry Aktuální forma (5 zápasů) 2 výhry
2 Čistá konta brankářů 2
František Výborný
Milan Kupka
Trenéři Zdeněk Venera
Lubomír Oslizlo
František Ptáček Kapitáni Petr Hubáček
Pavel Kašpařík
8 + 11
Nejproduktivnější hráč Tomáš Pospíšil
8 + 9
Lukáš Květoň (10) Nejlepší střelci Jakub Svoboda (9)
Pavel Kašpařík (11) Nejlepší asistenti Tomáš Pospíšil (9)
Rudlof Červený (+6) Nejlepší hráči v účasti na ledě Tomáš Malec (+7)
Vráblík, Marek, Burian (-1) Nejhorší hráči v účasti na ledě Róbert Petrovický (-4)
Lukáš Květoň (28 TM) Nejtrestanější hráči Jaroslav Svoboda (43 TM)