Švancara uzavřel stovku gólů v první a druhé lize

09.04.2012 15:07

Švancara uzavřel stovku gólů v první a druhé lize

Proměněná penalta v Třinci znamenala pro Petra Švancaru stý vstřelený gól ve dvou nejvyšších českých soutěžích. Přesně padesát jich nasázel rovnoměrně v první i druhé lize. V letošním ročníku druhé ligy je zatím se sedmi brankami nejlepším kanonýrem Zbrojovky a začíná se dotahovat i na čelo celkového pořadí soutěže, jemuž zatím vévodí znojemský Vašíček s deseti přesnými zásahy.

V letošní sezoně jsi zatím nastřílel sedm gólů. Je to moc, nebo málo?

Svoje statistiky jsem nikdy neměl potřebu zdůrazňovat, ale je fakt, že útočník je většinou hodnocenej podle branek. V předchozích dvou sezonách jsem dal ve Slovácku po sedmi gólech, teď jich mám sedm a před náma je ještě devět kol. Tak snad ještě nějakej přidám. Ale kolik dá Švancara gólů opravdu není důležitý. Důležitý je, aby byl Švancara užitečnej pro mančaft. A přiznám se, že mě ještě víc těší, když se mně podaří někomu na gól pěkně přihrát, třeba jako naposledy Pavlu Mezlíkovi v Třinci. V momentě, kdy týmu platnej nebudu, tak tady nemám co dělat.

Čím si vysvětluješ, že Zbrojovka oproti podzimu teď na jaře tak výsledkově šlape?

Cítím, kde byly chyby, nemám ovšem chuť to rozebírat. Nemyslím si, že by to bylo konkrétně v jednotlivcích a ani nechci po někom šlapat. Já sám jsem mohl mančaftu určitě dát taky víc. Každej bysme si měli sáhnout do svýho svědomí. Fakt je, že se nám výsledkově nedařilo. Některý zápasy jsme odehráli slušně, ale nedokázali jsme je vyhrát, namátkou třeba proti Třinci nebo Bohemce. Když se ale bavíme o rozdílech, tak musím zmínit dvě věci. Jednak nám na jaře skvěle funguje obranná čtyřka v čele s gólmanem a pak jsme mnohem nebezpečnějších na obou krajích. Naší hře hodně pomohli Pavel Mezlík s Milanem Lutonským.

Může být jedním z důvodů i mnohem větší podpora fanoušků?

Divák není blbej. Myslím, že dokáže ocenit naši práci na hřišti. Sice jsme na jaře vyhráli vždycky jen o gól, ale myslím, že jsme v těch zápasech byli lepší a fotbalovější. Určitě nám pomáhá i podpora od fanoušků, která nám možná na podzim trochu chyběla. Je to pro nás krásnej pocit, když teď začalo chodit nějakých tři tisíce lidí. S klukama v kabině tajně doufáme, že fanoušci přijdou zase ve vyšším počtu než posledně. Chtěl bych požádat i ty fanoušky, kteří měli v poslední době trochu negativní postoj k brněnskému fotbalu, aby se i oni zkusili přijít podívat. Pak už je to jenom na nás, abychom je přesvědčili, že to stojí za to. Samozřejmě můžeme do médií slibovat, jak výbornej fotbal budeme hrát, ale realita pak může být jiná.

Nemyslíš, že to není jen o počtu lidí na stadionu, ale i o pozitivnější atmosféře v hledišti?

Je samozřejmě rozdíl, když na vás někdo pokřikuje "kam to kopeš?", nebo když tribuna povzbuzuje "hoši bojujte!". Když někdo zařve na mě, tak já to už nějak zkousnu, ale pro mladý kluky to určitě není moc příjemný. Fotbalista by se s tím měl samozřejmě umět vyrovnat, ale určitě je to teď jiný, když lidi fandí při každým rohu. Vím, že nehrajeme žádnej superfotbal, přesto nás lidi povzbuzují až do konce. A pak přijde odměna třeba v podobě gólu, jakej dal Sedláček v 93. minutě zápasu s Táborskem. To bylo to naše "děkujem" za to, že přišli.

Konkrétně po vítězném utkání s Táborskem jste asi zažili euforii, jako už dlouho ne...

Bylo to perfektní. Fanoušci byli nadšení, my jsme byli nadšení. Oni byli nadšení z toho, že my jsme nadšení a my jsme byli nadšení, že oni jsou nadšení. Ale stejně tak jsme měli obrovskou radost z toho, že hodně lidí přijelo i na zápasy venku. Třeba teď v Třinci byli výborní. Strašně děkuju fanouškům, že v takovém počtu přijeli, i když museli vstávat hodně brzo. A ještě se tam v takové zimě vysvlíkli donaha a fandili. Těmto lidem určitě strašně moc děkujeme. Doufám, že alespoň v domácích zápasech se ke kotli přidá co nejvíc dalších lidí a bude fandit celý stadion. To by byla fantazie!

Celý rozhovor s Petrem Švancarou si můžete přečíst v zápasovém bulletinu pro nedělní utkání s Vlašimí.