Velvyslanci Zbrojovky: v Evropě jich běhalo 21

01.06.2012 18:38

Velvyslanci Zbrojovky: v Evropě jich běhalo 21




brnensky denik.cz

Brno /INFOGRAFIKA/ – Někdejší hráči Zbrojovky v minulé sezoně vzali zahraničí útokem. Nejsilnější stopu nechali Brňané na Slovensku a Ukrajině.

Bojovali za Brno. Pod značkou Zbrojovky nebo předchozího 1. FC. Někdy si vedli úspěšněji, jindy tragicky. Deník Rovnost se vydal po stopách hráčů, kteří svou předchozí kariéru spojili s jižní Moravou a v uplynulé sezoně kopali v zahraničí. Jeden slavil mistrovský titul v prestižní soutěži, dalším se bitva o pohárovou Evropu nezdařila. Jiní si užívali exotiku třeba na Maltě nebo v Moldavsku.

Nejúspěšnější se tentokrát nerovnal nejšťastnějšímu. Někdejší brněnský klenot Lukáš Mareček získal s belgickým Anderlechtem mistrovský titul. Odehrál jen devět ligových zápasů. Na jaře jej kouč Ariël Jacobs nepostavil vůbec. „Doteď to nedokážu pochopit. Měl jsem i lepší zápasy. Ale teď nás vede nový trenér, takže se jej pokusím přesvědčit," hlásí Mareček, který se těší na předkolo Ligy mistrů.
Ukrajinské přesuny

Už půl roku mu v jeho týmu schází spoluhráč Ondřej Mazuch. Ten vyměnil hlavní město Evropy za ukrajinský Dněpropetrovsk. Za něj na jaře nastoupil patnáctkrát a patřil mezi nejlépe hodnocené hráče čtvrtého celku Premier Lihy. V Dnipru se v uplynulé sezoně nedařilo jinému Brňanovi Mariu Holkovi. Ten uzavřel cestovatelský trojúhelník. S jediným podzimním zápasem se přesunul do pražské Sparty.

Výrazný jihomoravský otisk nese už dva roky kabina rakouského Innsbrucku. Kapitánuje tam odchovanec Zbrojovky Tomáš Abraham, na stoperu se činí Martin Švejnoha. A v další sezoně to bude stejné. „Na jaře jsem odehrál skoro všechny zápasy. Dlouho jsme bojovali o poháry, což je s naším malým rozpočtem docela zázrak. Co se týče Tomáše, ten je možná největší osobnost klubu," povídá Švejnoha.

Nejprestižnější soutěž si letos zahrál Jan Polák se svým Wolfsburgem. Náročný kouč Felix Magath měl v bundeslize k dispozici snad až příliš široký kádr. Polák stihl šestnáct zápasů bez gólu, jeho pozice v týmu ale není příliš jistá. Obzvlášť když Vlkům osmé místo nestačilo.

Zahraniční angažmá bývalých fotbalistů brněnského klubu.

Po loňském sestupu se Zbrojovkou si útočník Jan Kalabiška spravoval náladu ve slovenské Senici. S ní dosáhl na čtvrté místo. „Hráli jsme i finále poháru. Jsem celkem spokojený, i když kvůli zraněním byla první polovina sezony lepší," hodnotí své angažmá autor šesti branek v brněnském dresu.

V Senici si zahráli další dva bývalí Zbrojováci. Obránce Juraj Križko a záložník Jaroslav Černý. Ti se utkávali třeba s Mariánem Hadem ze Slovanu, Tomášem Belicem z Banské Bystrice a dvojicí ze Zlatých Moravců Andrejem Hodkem a Martinem Husárem.

O trochu jižněji zamířil někdejší velký talent brněnského fotbalu Marek Střeštík. Ani v maďarském Györu se majiteli stříbra z mistrovství světa do dvaceti let nedařilo podle představ. „S jeho návratem nepočítáme. U nás mu končí smlouva a podle manažera se přesune zase dál," říká na Střeštíkovu adresu sportovní manažer Zbrojovky Zdeněk Kudela.

Zajímavé angažmá si vybral František Schneider, který hraje druhou maltskou ligu. „Je to neporovnatelný fotbal. Technický, ale bez taktiky. Na devadesát procent zůstanu i příští rok," usmívá se spokojený Schneider.

Na rozdíl od Brazilců Dalma a Léa v Evropě zůstal jejich krajan Elton Lira. V polské Lubini jej trénoval kouč Pavel Hapal a vybojovali spolu devátou příčku.