Věříte PROSOVI? deklaruje, že o ZBROJOVKU se zajímá skupina podnikatelů..Další tah před veřejností?

07.01.2012 11:16

Mám zájemce o brněnský fotbal, tvrdí majitel populárního klubu Pros

 

Pro brněnský fotbal mohou nastat lepší časy. Na obzoru se objevil nový majitel. "Dostal jsem nabídku od skupiny českých podnikatelů. Chtějí majetkově vstoupit do klubu," prohlásil Roman Pros, dosavadní většinový vlastník druholigového klubu.

 
 

Zbrojovka Brno je mistrem československé ligy z roku 1978, na její zápasy ještě v devadesátých letech minulého století chodilo na třicet tisíc fanoušků.

Nyní živoří ve spodních patrech druhé ligy. Dopravní firma Dopaz, které klub dluží peníze, na něj podala návrh na insolvenci.

V roce 2009 skončilo hospodaření klubu 49 milionů korun v minusu. Vyplývá to z výroční zprávy za rok 2009, kterou klub po urgencích zveřejnil nedávno v obchodním rejstříku.

Fanoušci za tento stav viní současné majoritní vlastníky, Roman Pros se svým bratrem Stanislavem drží sedmdesát procent akcií.

Před pár dny se Prosové nechali slyšet, že se svého podílu chtějí vzdát: "Rozhodli jsme se zpracovat záchranný projekt, který umožní převod 70 procent obchodního podílu do sdružení s názvem Záchrana Zbrojovky."

 

V pátek na tiskové konferenci Roman Pros však oznámil, že obdržel nabídku na koupi svého podílu. "Nemůžu říct, o koho jde, ale je to vážný zájem. Kontaktovali mě teprve v pátek ráno," řekl. "Je to první konkrétní zájemce."

Proč už fotbalový klub nechce vlastnit? "Nemám na to prostředky, sílu a ani chuť. Vyčerpali jsme veškeré možnosti, šli jsme do toho s elánem, když byl klub ve ztrátě osmdesát milionů. Vybudovali jsme tréninkové centrum, měli jsme vize, ale dnes bych se na to díval jinak," řekl Pros.

Ač dluží hráčům a zaměstnancům, tak tvrdí, že klub není zadlužen. "Klub je v černých číslech, pohledávky jsou vyšší než závazky. Chci jen sehnat zájemce o fotbal. Vyčerpal jsem všechny možnosti, pokud nikdo nepřijde, tak si Brno fotbal nezaslouží. Kdo se stane vlastníkem, má vynikající pozici, protože ten nejhorší budu já."

Zdroj: https://brno.idnes.cz/clanek.aspx?c=A120106_142711_fot_dsouteze_min

 

O Zbrojovku se zajímá finanční skupina , fcz.cz

Jeden z majitelů FC Zbrojovka Brno Roman Pros na dnešní tiskové konferenci připustil, že jej oslovila skupina českých investorů, která má zájem o koupi klubu.

Scénář předem naplánované tiskové konference ovlivnila dopolední schůzka Romana Prose se zástupci potenciálního kupce klubu. "Nemohu být zatím konkrétní. Jedná se o českou finanční skupinu, která má vážný zájem o vstup do Zbrojovky. Je to vůbec první konkrétní zájemce, který se objevil. V minulosti jsem sice zaznamenal zájem některých lidí, ale nikdo z nich k tomu neměl odpovídající ekonomickou sílu," uvedl Pros.

Spolumajitel Zbrojovky se ještě vrátil k nedávnému prohlášení, které vydal společně se svým bratrem Stanislavem. "Nevím, jaký efekt nakonec bude mít. Ale jisté je, že se teď někteří lidé začali o fotbal v Brně zajímat více než v minulosti. Pozitivním výsledkem je například i schůzka krajského hejtmana s předsedou družstva fanoušků," připomněl Pros.

Novináře pochopitelně zajímala aktuální ekonomická situace klubu, o níž kolují po Brně nejrůznější spekulace. "Spekuluje se o předlužení klubu, zaslechl dokonce částky okolo sedmdesáti milonů korun. To je ale naprosto scestné! S vážnou tváří tvrdím, že pohledávky klubu jsou v této chvíli vyšší než jeho závazky. Pohybujeme se v černých číslech, i když momentálně máme cashové problémy," přiznal některé dluhy, k nimž patří například platy hráčů. "Snažíme se to průběžne řešit. Do deseti dnů bychom měli hráčům dlužné částky uhradit," slíbil podnikatel, jenž společně s bratrem vlastní 70 procent akcií klubu.

Pros přiznal, že už nemá prostředky, energii a ani chuť k tomu, aby mohl v brněnském fotbalu pokračovat. "Nejsme připraveni na to dále klub živit a podporovat. Když pominu sportovní neúspěchy, tak nám nejvíce problémů přineslo tréninkové centrum, které jsme postavili z vlastních prostředků. Teď vidím, že jsme ho vůbec nemuseli stavět, to byla možná největší chyba. Nabídli jsme centrum městu, což by určitě pomohlo. Ale to na něj údajně nemá prostředky," naznačil, že dosavadní postoj města k celému klubu včetně talentované mládeže byl až příliš lhostejný.

V nejbližších dnech by se měla veřejnost dovědět více o jednáních ohledně případného prodeje klubu. "Myslím si, že jsme vyčerpali všechny možnosti k tomu, aby klub našel nové majitele. Pokud se nenajdou, tak si Brno asi tento klub nezaslouží. Přebírali jsme klub s osmdesátimilionovým dluhem a teď garantuji, že je v černých číslech. A není důvod, proč by neměl dokončit letošní ligový ročník. Navíc má stále dobré jméno, hráčský i marketingový potenciál. A nový majitel bude mít jednu obrovskou výhodu. Přijde totiž po mně a já jsem pro všechny ten nejhorší. Takže i kdyby měl můj nástupce rohy a ocas, tak bude ten nejlepší," s hořkostí v hlase dodal Roman Pros, který se rozhodl po osmi letech z fotbalu odejít.